~Siapa Ikut Blog Ni~

Pages

Thursday, 16 April 2015

Nur Hidayah 53



Mungkin agak lama sedikit nak sambung cerita ni sebab belum ada ayat lagi..


          Tengku Farid yang menunggu adik dan PA nya sampai sudah seperti cacing kepanasan. Mana tidaknya pada kebiasaanya sebelum pukul lapan lagi mereka sudah ada dimeja masing-masing. Waktu itu jam sudah hamper pukul 9 pagi kelibat mereka berdua belum lagi kelihatan. Yang menjadikan Tengku Farid tidak senang duduk kerana pagi itu mereka akan bermesyuarat dengan sebuah ajensi yang mahu menggunakan khidmat hotel mereka. Tengku Farid mula menghubungi telefon Nur Hidayah namun tidak berjawab begitu juga Nur Fatihah. ‘Kemana pula budak dua orang ni’ sungut Tengku Farid di biliknya.

Lima minit kemudian dia menekan lagi nombor Nur Hidayah..barulah panggilan bersamabung.

“Hello..Assalamulaikum..Hidayah you kat mana ni, kenapa tak sampai lagi..kita ada meeting kan hari ni you lupa ke..”.

“Ye bos..ye bos.. kami tak lupa, tapi kami ada masaalah sikit. Tapi jangan bimbang  akan berusha sampai sebelum meeting bermula”.

“Yang sebetulnya you kat mana ni..cakap dengan abang abang ambil”.

“Masih kat rumah lagi ni, kereta saya tak boleh start..dari tadi start tak mahu hidup. Dayah cuba tenguk injinnya ok..tak tahu apa silapnya ni”.

“Ehh.. you masih kat rumah you lagi???”.

“Ye bos..Fatihah tengah cuba call teksi tapi tak dapat lagi”.

“Tak apa you tunggu situ abang suruh Razali ambil you..tunggu jangan naik teksi”.

“Bos..bos...tak…”

“Tak apa abang suruh Razali ambil you dengan Fatihah, ni dia ada depan abang ni”.

==================

Mesyurat ditangguh setengah jam untuk memberi peluang Nur Hidayah menyediakan butiran dan data-data yang mahu digunakan dalam mesyuarat mereka. Habis meeting terus sahaja Tengku Farid kebilik Nur Hidayah. Dilihat Nur Hidayah sedang mengemasi fail yang digunakan tadi.

“Sibuk ke”.

“Mana ada sibuk bos, saja buat-buat sibuk depan bos ni”.

“Hidayah ni..cubalah serius sikit”.

“Ehh memang betul apa, saja buat sibuk simpan fail-fail ni”.

“Hidayah..yang sebenarnya, masa kemas bilik arwah papa hari tu kami dah bincang dah. Barang-barang tinggalan arwah papa, dibahagi-bahagi kita dua beradik. Memandangkan abang dah ada kereta jadi kereta papa tu untuk you..ni kuncinya”.

“Jika pembahagiannya kerana Dayah anak papa..rasanya Dayah tak berhak. Anak luar nikah tak ada bahagian harta dari harta bapa biologinya”.

Perhubungan antara anak tak  sah taraf (Anak luar nikah) dengan  anak-anak ibunya yang sah taraf dan ahli keluarga sebelah ibunya yang lain adalah hubungan kekeluargaan yang sah, Tetapi perhubungan ini tidak boleh diperluaskan kepada keluarga sebelah bapa biologinya yang tidak sah.

 Seseorang anak tak sah taraf adalah terputus hubungan daripada segi pusaka dengan bapa biologinya yang tak sah taraf dan dia tidak boleh menjadi ahli waris dan tidak berhak mewarisi pusaka bapa biologinya dan sebaliknya. e-fatwa.gov.my/blog/

”Hidayah janganlah macam tu..You pengang dua status dalam kehidupan papa tau.. sebagai anak dan sebagai isteri, tak kan you tak nak apa-apa bahagian harta papa.”

“Abang Farid! Dayah isteri yang tak pernah menunaikan tanggung jawab..jadi Dayah rasa Dayah pun tak layak nak ambil harta papa”.

“Bab tunai tak tunai ni lain cerita..kalau Dayah dah nikah dengan papa ertinya Dayah isteri papa..ambillah kereta papa ni. Ini memang hak Dayah”. Tengku Farid menolak kunci kereta Volkswagen Jetta kehadapan Nur Hidayah.

“Dayah tak mahulah bang..cukuplah kereta KELISA Dayah tu”.Nur Hidayah pula menolak semula kunci kereta kepada Tengku Farid.

“Kereta yang dah rosak tu?.You tahu tak kereta you tu tahun berapa? kereta yang dah lama ni biasanya akan kuat meragam. You tahu tak bahayanya pakai kereta yang dah mula rosok-rosak ni..ni Alhamdullilah rosak kat rumah dan waktu pagi, kalau nak dijadikan hal.. rosak tengah jalan diwaktu malam pula..apa yang dapat Dayah bayangkan?..” Angin Tengku Farid dengan sikap keras kepala adiknya. Kalau tadi dia menolak dengan perlahan kini tangan Tengku Farid menolak kunci kereta selaju kata-kata yang keluar dari bibirnya

“Tak adanya bahaya..lagi pun Dayah tak keluar malam”.

“Tak keluar malam apanya, yang balik dari rumah abang lepas Isyak tu tak keluar malam..tapi balik malam”.

“Abang Farid!...”

“Dah ambil.. jangan degil”.

“Abang Farid janganlah macam ni bang..betul Dayah tak nak. Dayah selesa dengan Kelisa Dayah tu. Abang pakailah kereta papa tu”.

“Hidayaah, abang baru beli kereta abang tu..belum habis  bayar lagi, selain tu abang kena bayarkan kereta kak Jannah  juga. Kalau abang ambil kereta papa, abang kena bayar juga, sebab bayaran kereta papa tu pun belum habis lagi tau Dayah. Habis abang anak beranak nak makan apa, kalau duit gaji abang habis bayar kereta sahaja. Nanti abang nak beli seluar dalam pun tak ada duit, mahu abang pakai selur dalam yang dah jadi macam roti kirai”. Pada ayat itu Nur Hidayah sudah ketawa terke..kek ke kek. Dia terbayang seluar pelakon awrah P. Ramle yang berlubang-lubang dalam cerita Pendekar Bujang Lapuk. Sedang dua beradik  ketawa kelucuan datuk mereka Tengku Faizal masuk selepas mengetuk pintu dan memberi salam.

“Apa yang suka sangat ni Farid Hidayah..ceritalah dengan atuk”.

“Ni haa abang Farid ni dia kata dia pakai seluar dalam yang dah macam  roti kirai..sebab duit dah habis bayar kereta..”.

“Tuk Hidayah ni tak nak ambil kereta papa tu..dia langsung tak kesian kat Farid ni”.

“Ambil lah Hidayah..Adalah juga you dapat harta arwahnya sedikit, kalau tak.. tak ada apa yang you dapat dari pernikahan you. Dahlah gaji akhir dia you buatkan haji dan umrah untuk dia. Atuk nak ada sedikit kenangan you dengan arwah papa you”.

“Kenangan Dayah dengan papa tetap ada dalam hati Dayah tuk...Lagi pun sepanjang Dayah hidup sebumbung dengan papa, Dayah sangat bahagia dengan kasih sayang papa pada Dayah. Memang itulah yang Dayah cari yang sebenarnya.. KASIH SAYANG tuk. Dayah nikah dengan papa bukan nakkan hartanya tapi Dayah hanya nak kasih sayangnya tuk”.

“Tapi you kena juga ambil kereta papa you tu..tolong lah abang you ni. Kereta tu yang sebetulnya belum habis lagi bayaranya.. Kalau you ambil pun bukan ambil buta-buta sahaja..you kena sambung bayaranya”.

“Tuk! tak boleh ke kereta tu dijual..Dayah rasa …”

“Hidayah atuk dan abang you dah kira baik buruknya kalau kereta tu di jual. You tahu tak kereta tu baru tiga tahun sahaja, kalau dijual akan rugi. Dari kita rugi ada baiknya Hidayah sahaja yang sambung bayaran yang masih berbaki.. boleh ye”. Mendengar peneragan dan suara lembut datuknya akhirnya lembut juga hati Nur Hidayah untuk menggunakan kereta Volkswaigen Jetta warna kelabu milik arwah Tengku Faris.

Masa berlalu dengan cepat. Sudah enam bulan pemergian Tengku Faris. Tengku Faizal dan Tengku Farid suami isteri sedang menghitung hari untuk menunaikan umrah. Sejak Tengku Faridah mendengar perbualan Nur Hidayah dengan Tengku Farid mengenai duit gaji terakhir arwah anaknya, terbit dihatinya keinginan untuk menunaikan umrah. Hasrat hatinya disampaikan kepada suaminya.

“Bang kita ni dah tua sangat..abang dah 75 tahun dah Ida pula dah 72 tahun, tak sekali pun kita pergi ke Mekkah. Idah ada dengar hari tu Hidayah cakap UMRAH dan HAJI wajib kita lakukan sekali seumur hidup. Kalau kita yang berkemampuan ni tak tunaikan umrah dan haji kita akan berdosa. Tak terfikir ke kita nak pergi haji ataupun umrah bang”.

“Betul cakap Ida tu abang ni asyik fikir nak cari duit sahaja.. nanti abang cari agensi yang boleh bawa kita pergi umrah ye”. Bila kesedaran datang Tengku Faizal tidak bertangguh. Dia mendaftar dan mengikuti kursus untuk umrah. Hampir dua bulan mereka mengikuti kursus umrah akhir nya tiba masa untuk mereka berangkat.

Sudah ada perubahan sedikit pada diri Nur Hidayah. Dia sudah boleh menahan sedikit rasa takutnya pada Tengku Faridah. Seminggu sebelum hari keberangkatan Tengku Faizal dan Tengku Farid bersama isteri masing-masing mereka mengadakan khenduri doa selamat dikediaman Tengku Faizal. Nur Hidayah memberanikan dirinya untuk sama-sama mendoakan keselamatan dan keberkatan keluarga datuk dan abangnya.  Dua tiga tapak sahaja kaki menjejak ruang tamu kediaman Tengku Faizal, dirinya sudah diterpa oleh Tengku Faridah.  Ketika dirinya dipeluk erat oleh Tengku Faridah dia juga turut mengangis kerana dia juga sebenarnya rindu dengan belaian seorang ibu.

“Maafkan nenek Dayah..nenek memang salah pada Dayah..maaf ye”.

“Yang sebetulnya Dayahlah yang salah..tak cuba nak jenguk….” Perkataan tersekat disitu, dia tidak tahu menggunakan ganti nama apa untuk Tengku Faridah. Biar pun dia mendengar Tengku Faridah menggantikan namanya nenek kepada dirinya tadi.  Semasa Tengku Faris masih hidup dia memanggil Tengku Faridah dengan panggilan mommy.

“Tak…tak memang nenek lah yang salah..Nenek sedar nenek yang salah Hidayah..ni nenek nak pergi Mekah  jadi nenek minta tolong jangan simpan kesalahan nenek dalam hati Dayah ye. Nenek minta Hidayah doakan nene mendapat umrah yang MABRUR”.

“Baik, memang Dayah tak simpan apa pun dalam hati Dayah ni dan memang Dayah doakan atuk dan nenek mendapat umrah yang mabrur..”

             Ramai juga jemputan yang dijemput oleh Tengku Faizal. Jemaah masjid dan tidak ketinggalan keluarga Tengku Khalidah. Selesai doa dan jamuan makan pehak katering mula berkemas, para jemputan pun mula beransur termasuk Tengku Farid sekeluarga..datuk Ibrahim tidak berapa sihat itu sebabnya Tengku Faird pulang awal kerana mahu datuk isterinya berihat dengan selesa dirumah mereka.. Nur Hidayah dipanggil masuk kebilik Tengku Faridah.

“Hidayah sebelum nenek pergi Mekkah nenek nak bagi beg tangan nenek ni pada Dayah ambillah. Kalau Hidayah suka pakailah, kalau Hidayah tak suka buangkan sahaja”. Melihat jenama yang tertera di beg tangan tersebut Nur Hidayah jadi tergamam.

“Hissy tak kan nak buang nek PRADA ni”. Dia tidak buta pada jenama hand bag..hanya dia tidak mahu membazir jika membeli barangan berjenama yang tentu sahaja nya beribu ringgit. Dia tidak akan berhabis wang begitu banyak hanya untuk melawa.

“Beg ni nenek pakai dari nenek muda. Dah jemu sangat rasanya tapi tak rosak-rosak. Ni beg yang nenek pakai sekarang ni pun nenek beli tiga tahun lepas”. Tengku Faridah menunjukkan beg berjenama LV kepada Nur Hidayah. Mana nak rosak jenama yang sememangnya mahal harganya. 

“Dayah tak akan buang ni nek..Dayah nak pakai”.

“Kalau Dayah nak pakai Alhamdulillah..yang ni pun ambil juga”. Di unjukkan juga sebuah lagi beg berjenama  CHANNEL bewarna kelabu kepada Nur Hidayah.

“Hidayah! Kalau nenek panjang umur..balik umrah nanti rasanya nak ajak Hidayah pergi shopping boleh tak”.

“In Sya Allah boleh”.


Untuk meninggalkan Hidayah menerajui syarikat mereka, sementara mereka diMekkah berbagai pesanan ditinggalkan. Dan yang akhir sekali menjadikan Nur Hidayah menjkadi takut pula dengan permintaan datuknya Tengku Faizal.

“Hidayah kalau atuk mati masa kat Mekkah nanti, you tolong jagakan nenek you tu ye. Dia nak sangat duduk dengan Hidayah macam dulu..Ikhlas ye maafkan nenek Hidayah tu”.

“Tuk janganlah atuk minta yang macam tu, Dayah ni tak ada siap-siapa lagi kat dunia ni..tolonglah pergi dan balik dengan selamat. Jagalah diri atuk dan nenek elok-elok”. Matanya sudah berkaca-kaca mendengar permintaan datuknya.

“In Syaa Allah kalau panjang umur, kita akan berjumpa lagi”.

“Memang Daya doakan atuk dan nenek panjang umur.. sebab Dayah masih nak tumpang hidup dengan atuk dan nenek”.

Dua hari sebelum pemergian datuk dan abangnya, Nur Hidayah meminta izin untuk bercuti kerana dia mahu kehospital untuk mengambil darah. Itu adalah pengambilan darah yang ketiga, untuk memastikan dia benar-benar bebas dari jangkita kuman ADIS.

“Bos esok saya cuti tau..saya nak pergi hospital”..

“Ehh kenapa you cuti pula..you sakit ke”.

“Esok saya pergi ambil darah..ni ha suratnya. Dayah lupa yang sebetulnya dua hari lepas, semalam korek-korek beg ni jumpa.  Tapi kalau tak ada apa-apa petang saya datang kot”.

“Tak payahlah datang pun tak apa. Biasa kalau dah ambil darah kita agak letih sikit”.

“Satu lagi..masa abang kat Mekkah siapa yang temankan atuk Ib dan nenek Bedah kat rumah abang”.

“Yang dah sanggup Kamal adik kak Jannah yang nombor dua bungsu, dia kan tengah tunggu SPM…kemudian Helme kata dia nak duduk  juga.”

“Oh dah dua orang lah yang tolong teman kan nenek dengan atuk, jadi abang jangan kecil hati dengan Dayah ye, Dayah tak datang rumah abang tau.”.

“Kenapa pula??”

“Dia orang nanti kekok bila ada Dayah, biarlah diorang berdua tu.”.

“Apa pula, nenek Bedah kan ada”.

“Tak apalah bang..hanya pesan dengan nenek Bedah kalau ada yang perlu Dayah tolong, call sahaja Dayah akan datang secepat mungkin.”

Seperti yang dikehedaki hari itu Nur Hidayah ke hospital untuk tujuan mengambil darah. Selesai pengambilan darah Nur Hidayah menuju ke pintu keluar. Niat hati mahu terus pulang kerumah. Dia mahu berehat. Keputusan ujian darahnya akan diketahui seminggu lagi. Oleh kerana urusan pengambilan darahnya cepat selesai dia merasakan mahu kepejabat juga selepas waktu makan tengahhari, untuk menyelesaikan kerja-kerjanya. Sedang tumpuannya kedalam beg PRADAnya kerana mencari kunci kereta, tiba-tiba badannya dirempuh orang dari sisinya dengan kuat. Hampir sahaja dia jatuh tertumus. Jika lengan tidak di pengang oleh orang yang melanggarnya tentu sahaja dia sudah jatuh tergolek. Kemudian kedengaran suara lelaki meminta maaf.

“Maaf ye maaf ye..tak sengaja”. Bila kedudukan Nur Hidayah sudah berdiri tegak..keduanya jadi perpegun beberapa saat. Kemudian silelaki yang bersuara dahulu..

“Ehh awak Nur Hidayah kan”. Buat beberapa saat Nur Hidayah terkebil-kebil memandang lelaki ber labkot putih dihadapanya dan akhirnya bibirnya mengoyak senyum.

“Ye doctor saya Nur Hidayah..masih ingat lagi doctor pada saya”.

“Ehh ingaat..ada apa ni, pagi lagi dah sampai kat hospital ni, siapa pula yang sakit”.

“Tak ada siapa yang sakit, temujanji untuk ambil darah”.

“Ohh..ni dah ambil darah ke belum”.

“Dah doctor,  dah nak balik ni tengah cari kunci tiba tiba kena langgar. Ingatkan  saya kena langgar dengan lori tangki tadi”. Kelihatan ceria sahaja Nur Hidayah ketika itu.

“Hai saya yang sekeping ni pun rasa macam lori tangki ke”. Terke.keh.ke keh.Nur Hidayah menahan ketawa mendengar komen dari doctor Johan Hamdi.










Monday, 13 April 2015

Nur Hidayah 52



Malam ni tak siap lagi nak post..


Janji seminggu yang diuntukkan oleh Nur Hidayah pada dirinya sedang menghampir tarikh luput. Demi untuk mengelakkan sebarang penderitaan pada wanita yang dikasihinya Azrul mahu mengalihkan rasa sukanya pada gadis lain seperti yang dicadangkan oleh ibunya. Dia tidak boleh mementingkan dirinya sahaja jika dia sudah tahu akibat nya jika meneruskan hasrat hatinya. Dia juga tahu pendirian ayahnya yang tidak akan berkompromi jika dia tidak bersetuju. Namun hati sangat berat untuk menukar arah rasa hatinya sendiri.

Kenapalah ayah dan ibunya hanya memandang status anak tak sah taraf Nur Hidayah. Kenapa mereka tidak memandang pada kebaikkan Nur Hidayah. Itulah detik hatinya yang kesal dengan sikap kedua ibu dan ayahnya. Hidupnya jadi bingung bila kepala asyik memikir kehendak hatinya sendiri dan kehendak orang tuanya, juga akibat jika dia meneruskan hasrat hatinya dengan membelakangkan orang tuanya sendiri.

Dek kerana bingung..Malam itu selesai makan malam dan solat Isyak dia kelur mencari angin. Bagai tidak berpijak dibumi nyata keretanya dipandu ketempat kebiasaanya nya dia melepak bersama sahabat baiknya Doktor Johan. Kebetulan pula kedatanganya bersamaan dengan sahabatnya yang juga baru sampai.

“Asalamulaikum ..Hai kau nak lepak sini juga ke Jo tak kerja kau malam ni.”

“Waalaikumsalam..aku baru balik kerja Zam. Aku tengah lapar gila ni..dapat makan tengahari sahaja tadi. Itu pun hanya makan sandwich kirim dengan kawan tadi. Ni baru nak merasa makan nasi kalau ada..dapat makan nasi goreng pun jadilah. Jom oder jom”. Tidak sempat menanti pelayan datang Doktor Johan menuju ke arah ruang dapur memesan makanan. Selelsai mmemesan makanan di menuju kemeja yang diduduki oleh sahabatnya. Bila dia sampai dimeja  terus sahaja sahabatnya menceceh-ceceh berleter macam mak nenek..

“Kenapa yang jadinya macam ni..kau nak diet ke. Setahu aku hanya perempuan sahaja yang berdiet bagai ni. Kau kena jaga kesihatan Jo..kalau dah sakit nanti yang susah kau juga..” Nasihat seorang sahabat yang mengetahui keadaan sahabatnya.


“Diet apa bendanya ..banyak dah tegur badan aku ni macam papan sekeping, aku pun perasan badan dah rasa ringan sangat ni kalau ditiup angin macam nak terbang sahaja rasanya. Tapi nak buat macam mana memang aku tak sempat nak makan, pesakit ramai, dah seminggu dah macam ni. Emak aku dah dua hari aku tak jenguk Zam. Entah apalah ceritanya dia tu”.

“Kau kena jenguk juga Jo..jangan nak harapkan bibik sahaja. Dahlah  hanya kau sahaja anak dia. Kesian dia..macam mana keadaan ada perubahan tak..dia dah bertambah baik ke?”

“Nak berubah apanya..masih macam tu juga. Semuanya harapkan bibik buat untuk dia. Aku sebenarnya teringin sangat nak jaga mak aku sendiri..tapi buat masa sekarang tak terbuat lagi. Kesian mak aku tu…”

 Sememangnya Azrul Azam mengasihani ibu sahabatnya yang sudah tidak berdaya kerana serangan Angin ahmar. Sebelah badannya sudah tidak berfungsi. Dia bergerak pun menggunakan kerusi roda. Sudah hamper tiga tahun ibu sahabatnya berkeadaan begitu.

Angin ahmar atau strok ialah masalah kesihatan yang diakibatkan oleh salur darah tersumbat dan bekalan darah ke sebahagian otak diganggu. Bahagian otak tersebut tidak lagi menerima oksigen yang mencukupi dan oleh itu, sel-sel otak akan rosak atau mati, dan mengakibatkan bahagian badan yang dikuasai oleh bahagian otak itu tidak berfungsi. Angin ahmar ialah kecederaan saraf yang serius dan gejalanya ialah kehilangan fungsi saraf secara tiba-tiba.

“Tak dapat jaga dia kau jenguk jadilah, tenguk keadaan dia macam mana”.

“Betullah tu Zam.. tapi kalau dah malam macam ni aku nak jenguk pun jadi serba salah..kalau emak aku tu macam orang biasa lain lah, ni dia macam tu. Aku ni seram juga kalau berdua dengan bibik tu tak kira siang ke malam...entahlah susah aku nak cakap”.

“Hai tak kan kau dengan bibik pun naik semangat jantan kau tu”.

“Ehh bibik tukan muda lagi baru awal empat puluhan. Lagi pun orang yang dah pernah rasa lain Zam.  Lain lah kau, kau memang masih bujang trang-tang tang. Nafsu ni Zam tak kira siapa, janji berlainan jantina dah boleh dah. Tak kira lah tua ke muda..sama Negara ke berlainan Negara..janji terlaksana. Itulah nafsu jantan namanya.”.

“Huuh dasyat kau Jo”.

“Itu kenyataan Zam..semua lelaki macam tu..kalau tak kuat iman memang semua dibedal, betul tak”.

“Betul tu, aku saja aje..Kau kena juga cari isteri. Carilah calon yang boleh sama-sama jaga emak kau Jo tapi kalau kau cari kali ni jangan cari macam yang dulu. Cantek memang cantik..tapi cantiknya hanya untuk kau sahaja”.

“Itu pun satu masaalah Zam. Yang kenal sejak kecil pun tak nak jaga bila kita dah tak berdaya, inikan pula yang baru kenal. Mahu ke dia jaga emak aku yang dah jadi baby..”.

“Betul juga cakap kau..arwah isteri kau tu dari kecil kenal emak kau. Tapi pada aku kahwin ni nasib.. dapat yang baik dan mendengar kata ‘Alahamdullilah’ dapat yang kurang baik kita kena didik dia jadi sampai baik..Cubalah kau solat hajat Jo minta pada Allah pertemukan calon isteri yang boleh terima kau dengan emak kau sekali.”.

“Memang ada juga aku solat hajat minta macam yang kau cakap tapi Allah belum nak bagi aku lagi nampaknya. Cakap pasal isteri ni kau bila lagi umur kita pun dah 33 tahun dah Zam.”


Mereka menghentikan bualan kerana memberi laluan pada penghidang makanan yang datang menatang dulang kecil berisi sepinggan nasi gorang Cina dan segelas air kosong. Doktor Johan memang begitu dia tidak akan meminum air manis selepas  makan. Malah kadang-kadang dia tidak minum, katanya minum nya nanti bila dia sampai kerumah..ada juga orang yang begitu ye.


Maaf ye ini tak termasuk dalam cerita mak teh tapi bila dah terjumpa, mak teh suka kongsi sama-sama boleh ye.
Tahukah anda, terdapat 7 waktu yang kita tak digalakkan untuk minum air. Jika boleh, anda cubalah elakkan. Tapi, kenapa plak agaknya anda tak digalakkan minum pada waktu-waktu tersebut? Tak lain dan tak bukan adalah bagi memelihara tubuh badan anda agar sentiasa berada pada tahap terbaik.

7 waktu dimaksudkan tu adalah:

1. Sebaik saja bangun tidur. Tapi anda memang digalakkan minum dulu air kosong sebelum bersarapan.
2. Selepas keluar dari bilik mandi atau tandas.
3. Selepas memakan buah-buahan.
4. Selepas bersenam, beriadah ataupun melakukan kerja-kerja berat. Kalau nak minum gak, tunggulah selepas beberapa ketika. Ataupun rehat sekejap, lepas tu barulah minum (saya paham sangat keadaan anda masa nie).
5. Sewaktu tengah makan.
Senang kata, cuba elakkan makan berulam air. Mengikut kata orang, tabiat inilah yang mengakibatkan perut buncit.
6. Sebelum atau sesudah makan.
Tapi anda boleh minum baik dalam jangka waktu 30 minit sebelum makan ataupun 30 minit selepas makan.
7. Selepas melakukan persetubuhan.
Mudah-mudahan anda boleh mengikuti petua di atas. Mula-mula mungkin susah sikit kot. Tapi, lama-kelamaan ia pasti akan sebati dengan diri anda.

Sebagai permulaan, cuba anda amalkan selama 21 hari berturut-turut dulu. Lepas 21 hari, saya yakin anda pasti rasa lebih mudah untuk mengikutinya.

Selepas makan
1. Jangan makan buah-buahan
 Makan buah-buahan sejurus selepas mengambil makanan berat akan menyebabkan perut kembung. Untuk pemakanan yang lebih sihat, buah-buahan boleh diambil 1 hingga 2 jam selepas makan atau seeloknya 1 jam sebelum makan.
2. Jangan minum teh
Elakkan minum air teh khususnya teh ais  sejurus selepas makan. Daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi, ia akan menyebabkan kandungan protien dalam makanan yang dimakan sukar untuk dihadam.

3. Jangan minum ais
Minum air yang mengandungi ais sebelum, semasa dan selepas makan akan melambatkan proses pencernaan  perut kerana air sejuk akan membekukan makanan berminyak yang baru dimakan. Apabila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran sehingga menyebabkan lemak berkumpul dan mengundang pelbagai penyakit terutama kanser dan serangan jantung.

4. Jangan merokok
Kajian daripada pakar menunjukkan bahawa kesan menghisap sebatang rokok selepas makan sama kesannya dengan menghisap 10 batang rokok. Ia menyebabkan risiko untuk mendapat pelbagai penyakit lebih tinggi. Walaubagaimanapun, merokok tetap membahayakan kesihatan, berhenti merokok adalah lebih baik.

5. Jangan banyak berjalan
 Hakikatnya berjalan kaki elok untuk kesihatan jantung, tetapi pada masa yang sama ia tidak elok untuk penghadaman makanan. Berjalan akan menyebabkan kesukaran bagi sistem penghadaman untuk menyerap nutrisi yang terkandung dalam makanan yang diambil. 

6. Jangan melonggarkan tali pinggang
Melonggarkan tali pinggang selepas makan  secara tiba-tiba boleh menyebabkan usus terbelit dan tersekat. Kes sebegini kerap dilakukan kerana berasa terlalu kenyang selepas makan. Jika ingin longgarkan tali pinggang, seeloknya lakukan sebelum makan.

7. Jangan mandi
Mandi selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan dan menyebabkan jumlah darah sekitar perut akan berkurangan. Ia bukan sahaja akan melemahkan sistem pencernaan di dalam perut malah boleh membuat kita buncit.
8. Jangan terus tidur
Jangan terus tidur atau baring sebaik sahaja selepas makan. Selain akan menyebabkan kenaikan berat badan ia juga boleh mengundang gastrik di dalam usus kerana ketika tidur, penghadaman tidak dapat dilakukan dengan baik.


Bila pesanan nasi goreng Cinanya mendarat diatas meja dan pelayan berlalu pergi doctor Johan mula menyusu sesudu demi sesudu..kelihatan benar dia memang sedang kelaparan. Terpegun Azrul Azam melihat cara sahabatnya makan tidak seperti biasa BERSOPAN.

“Berapa hari kau tak makan Jo..nampak kau lapar sungguh ..aku kat depan kau ni pun kau tak pelawa”.

“Haah aku memang lapar gila dah dua tiga hari aku tak hiraukan makan minum.. jamah makanan sikit sebab nak hidup sahaja. Pesakit tengah ramai sekarang ni..kau tahulah bila badan dah penat sampai rumah mata dah tak boleh nak buka ..esok pergi kerja lagi macam robot aku dua tiga hari ni Zam..dahlah masa aku lebih banyak kat hospital dari dirumah. Tapi hari ni perut dah tak boleh nak berkompromoi lagi dah. Ni nasib baik ada kau, boleh lah aku berbual, kalau tak mahu aku tersungkur atas meja ni sahaja. ehh kau tak oder ke oderlah, makan dengan aku sekali nasi aku dah tinggal sikit ni..kang kau kau makan sorang pula..”

“Aku dah kenyang..aku dah makan kat rumah tadi. Kan ibu ayah aku datang melawat aku. Dah hampir seminggu dah diaorang kat rumah aku tu..tu yang dah lama aku tak jejak sini”.

“Ohh itu kisahnya..patut kau tak terilur nampak aku makan ni. Lama pula ibu ayah kau datang kali ni. Ada cerita menarik ke yang lama diorang berkampung kat kuarters kau tu.Kalau tak sehari dua ibu dan ayah kau dah balik dah.”.

“Tak ada lah saja nak duduk lama kat KL. Nak hirup udara KL yang banyak asap..dan nak dengar irama kereta, lori, bas dan motor yang tak pernah berhenti.” Ha ha ha. Diorang kalau dah berjumpa memang tak kering dari gelak.

“Engkau..”. Sambil bercerita sambil di menyudu nasi dipinggan..sudah hamper habis nasi masuk keperut.


“Jo!Kau patut kahwin Jo..”

“Tak Zam.. bukan aku sahaja yang patut kahwin..KITA  dah patut kahwin..bila dah ada isteri kita tak akan merayap macam ni mencari makanan untuk mengisi perut kan. Tentu dia akan sediakan makanan kat rumah. Kalau dapat lebih sayangnya pada kita, dia masakkan kita sekurang-kurang mee maggi.Kalau aku ada orang siapkan mee maggi kat rumah pun dah syukur Alhamdulillah.” Ha..ha..haa dua jejaka bergelak ketawa..bila perut dah berisi.

“Beranganlah kau Jo..tapi memang betul yang kau cakap tu Jo. Macam kau pernah juga kahwin tentu dah mengalami masa di belai dan dimanja kat rumah kan”.

“Entahlah Zam kahwin aku dulu tu macam tak rasa kahwin”.

“Haa macam mana tu..kalau kahwin dengan orang bunian pun terasa kahwinnya tu tau. Hanya orang lain tak nampak bini kau sahaja”..ha ha ha gelak lagi dua jejaka tu..sesekali berjumpa memang rasa gembira.

 “Aku kahwin tapi perkahwinan tu tak mendatang apa pada aku.. anak tak ada”.

“kalau kau ada anak susah juga..dia dah tinggalkan kau siapa pula nak jaga anak kau. Nak harap mak kau, dia nak jaga diri sendiri pun tak boleh”.

“Pasal anak tu lain cerita tapi pasal perasaan aku ni..Aku tak pernah rasa nikmat menjadi suami yang terjaga. Orang kata kalau seorang lelaki tu berkahwin kehidupanya akan terjaga tapi aku.. rasanya aku yang lebih banyak jaga dia, dia tak pernah nak ingat aku Zam..astagfirullah. Apalah aku ni, dia dah tak ada pun.. apa yang aku nak mengungkit. Dahlah Zam jangan kau ingatkan aku pada dia. Kita cerita tentang jodoh kau pula”.

“Inilah yang tengah aku fikir sampai kepala ni dah jadi macam orang tak betul”.

“Zam cuba kau cerita  apa masaalah kau Zam”.

“Jo!..aku yang sebetulnya bukan nak kesini tadi, tapi bila kepala merewang tak sedar aku memandu sampai kesini jumpa dengan kau. Tapi elok juga dapat aku luahkan apa yang dalam kepala aku ni”.

“Apa pula masaalah kau ni, macam teruk sahaja bunyinya. Alhamdullilah tak jadi apa masa datang sini”.

“Ehh taklah sampai tak ingat apa aku yang aku buat..aku masih boleh tenguk jalan. Jo aku sebenarnya dah ada calon untuk jadi peneman hidup aku. Kat mata aku dia tu cukup sempurna.. untuk sama-sama kita berbimbing tangan dari dunia hingga akhirat. Tapi ibu ayah aku tak boleh nak terima pula”.

“Pulak dahh..tapi hebatnya kau dalam diam dah ada calon suri dihati.  Dah lama kau kenal dia, tak pernah pula kau cerita dengan aku. Siapa dia, aku kenal ke?”.

“Rasanya kenal..kau ingat tak ada seorang pesalah yang kena tuduh bersubahat membunuh suaminya kerana nak kan harta..kau ada bagi telekong pada dia masa dia dilokap dulu”.

“Ohh perempuan tu siapa namanya..diakan dah dibebaskan..kau jumpa dia balik ke”.

“Namanya Nur Hidayah..Kau tahu dia tu rupanya adik sepupu abang yang sebilik dengan aku masa aku di UIA dulu”.

“Macam mana kau tahu dia adik sepupu abang sebilik kau Zam.”

“Macam ni..masa siasatan kami jumpa ada nombor antarabangsa dalam senarai pemanggil yang menghubungi Nur Hidayah ni. Kami pun call lah nombor tu..itu yang dia datang kebalai nak bagi keterangan. Masa tu lah dia cakap Nur Hidayah ni adik sepupu dia. Dari keterangan yang dia bagi aku dah mula suka pada Hidayah ni. Dia ni anak terbiar dari remaja lagi”.

“Tapi aku tak nampak pun dia tu gadis liar Zam.. sebetulanya aku selalu nampak dia pergi kemasjid dengan suaminya tu. Ingat kan dulu mereka anak beranak..pada malam kejadian tu baru aku tahu mereka tu suami isteri..yang sebetulnya aku keliru juga status dia dengan lelaki tu..dia panggil papa..tapi masa kat hospital tu dia cakap sendiri dengan aku suami..entahlah zam”.

“Kau ni Jo belum habis aku cerita lagi kau dah potong..dia tu terbiar tapi terpelihara dari segala kejahatan…” Azrul Azam menceritakan kisah Nur Hidayah seperti yang didengar dari Syed Borhan.

“Ohh macam tu kisah dia..tapi yang ibu dan ayah kau tak boleh nak terima dia kenapa? Kalau aku dia dah dikira wanita pilihan apa..dia lancar Yassin, solat  tak tinggal dan menutup aurat lagi”.

“Entahlah..tapi yang aku pasti sebab statusnya anak luar nikahnya tu..tu aku tak cakap lagi dia bekas orang yang disyaki dan aku berkenalan dengan dia dilokap Jo”.

“Habis kau macam mana”.

“Kalau ikut aku..nak aja aku tipu dia cakap yang mak aku tak kisah dia jadi menantu.  Yang jadi aku serbasalah dia suruh aku jujur dengan penerimaan keluarga aku.” Kemudian Azrul Azam juga menceritakan bagai mana Nur Hidayah bersungguh-sungguh mahu dia jujur dengan penerimaan keluarganya dan kenapa dia perlu kejujuran Azru Azam.

“Ohh macam tu kisahnya..tapi betul juga apa yang dia takutkan.. kita tak boleh nak tahu apa yang berlaku pada masa akan datangkan. Kita tak tahu rumah tangga kita harmoni sampai kehujung nyawa kita Zaam..dan yang paling takut bila anak-anak jadi degil..masa tu nanti ibu ayah kau akan tuduh dia penyebab yang melahirkan keturunan kau macam tu..”.

“Kau percaya macam tu ke..bukan ke anak-anak akan mengikut apa yang kita didik, mereka akan mengikut ajaran kita”.

“aku pun tak tahu Zam..tapi dari apa yang kau cerita itulah yang ditakutinya..kau rasa macam yang aku fikir tak”.
“Aku rasa macam tu juga dia takut dipersalahkan bila melahirkan keturunan aku yang tak elok. Dia tak mahu perkara dia diungkit-ungkit ..Tapi aku suka dia..kau fikir macam mana”.

“Aku tak boleh nak bagi jawapan untuk soalan kau..kalau kau rasa boleh,dan nak buktikan semuanya akan ok, teruskan ah”.

“Tapi aku kesian..bila kemudian hari ibu ayah aku terungkit perkara yang dia tak suka dia ungkit. Dia cakap dengan aku dia bagi masa seminggu sahaja..kalau aku tak menghubungi dia bererti keluarga aku tak boleh nak terima dia”.

“Dah tinggal berapa hari tarikh luput panggilan kau”.

“Tinggal dua hari sahaja lagi”.

“Dalam masa seminggu ni kau ada solat sunat Istiharah ke”.

“Dah tapi tak ada petunjuk yang dia tu untuk aku. Apa aku nak buat Jo”.

“Kau sedut nafas dalam-dalam kemudian hembus keluar..kau akan rasa tenang. Bila rasa tenang fikir baik buruknya, kalau kau teruskan hasrat hati kau. Fikir bahagia dia seimbang dengan bahagia kau juga..jangan kau fikir bahagi kau saja. Itu tak adil pada dia nanti”.

Azrul mengikuti apa yang diajar oleh sahabatnya  hatinya menjadi tenang. Sedut nafas dalam-dalam lepas..sedut nafas dalam-dalam lepas itu caranya untuk menenangkan hati dan fikiran.

“Jomlah kita balik. Kau tentu dah letih Jo. Balik ni aku fikir betul-betul. Kau kerja apa esok.”.

“Esok aku kerja malam..dapatlah aku rest esok satu hari”. Doktor Johan membayar harga makanan yang dimakan kemudian ke kereta masing-masing untuk pulang kerumah







Friday, 10 April 2015

Nur Hidayah 51






“Ehhh..Hidayah..Asalamualaikum..ambil gaji ke”.Terkejut Inspektor Azam bila bertembung dengan Nur Hidayah dipintu bank.Tapi terkejutnya membawa seribu rasa gembira. Gembiranya kerana berjumpa dengan balu pujaan.

Dalam dua tiga hari itu nama Hidayah memang dalam sebutan dia, ibu dan ayahnya.  Dia memperkenalkan Nur Hidayah kepada kedua ibu dan ayahnya sebagai sepupu kepada Syed Borhan yang sememang dikenali oleh kedua orang tuanya. Dia juga menceritakan kebaikan Nur Hidayah dan diakhir cerita dia menyatakan isi hatinya yang mahu Nur Hidayah menjadi suri hati kepada ibu dan ayahnya. Dia sungguh gembira kerana ibu dan ayahnya juga bersetuju dengan apa yang dihatinya. Dia sudah berkira-kira hari minggu yang akan datang akan dijadikan hari bersejarahnya. Kerana hari itu dia mahu meluahkan rasa pada sibalu muda yang sememangnya cantik bukan sahaja dimatanya malah dimata kedua ibu dan ayahnya juga. Namun perkataan balu, anak luar nikah dan bekas orang yang pernah disyaki dengan kegiatan jenayah hanya dirinya sahaja yang tahu

“Ayah ibu.. apa pandangan ibu dan ayah kalau Zam nak Hidayah tu jadi isteri Zam.” itulah pembuka kata selepas mereka sampai kerumah. Hingga kemalam mereka bertiga beranak rancak berbual mengenai Nur Hidayah.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
“Dah lama ke Zam kenal dengan Hidayah tu”.

“Kenal tak lah lama..tapi dia ni sepupu pada abang Syed Borhan..abang yang satu bilik masa Zam belajar kat UIA dulu tu..ayah ingat tak abang senior yang Zam kata tolong Zam tu dulu”.

“Ohh abang Syed yang bagi buku kejuruteraan dia pada Zam  tulah”.

“Yang mana satu Zam”. Tanya ayah ingin kepastian.

“Ayah ada jumpa dia sekali masa hantar Zam dulu. Budak yang ayah kata hensom macam orang Pakistan tu..”

“Ohh yang tu. Itu dia abang Syed.”.

“Haah yang tulah yah namanya Syed Borhan Zam panggil dia abang Syed. Kata abang Syed ni adik sepupunya baik orangnya. Dia bersekolah disekolah menengah agama, solat tak tinggal dia buat solat sunat lagi”.

“Ohh bagusnya budak Hidayah tu ye. Kalau diteguk pun kita dah tahu dia tu baikkan ayahnya. Nampak  bersopan santun dan lemah lembut bila dia berbual dengan kita”..

“Bukan itu sahaja.. abang  sepupunya cakap Yassin pun dia lancer bu..” Tetapi yang sebenarnya Inspektor Azam melihat sendiri Nur Hidayah membaca surah Yassin tampa buku ketika dia dilokap dulu.

“Ohh elok sangat lah tu.  Esok kalau kamu dah ada anak nanti senang lah..dia sahaja yang ajar anak-anak kamu mengaji. Pada kami kalau Zam dah suka… kami pun ikut suka jugalah.”

“Abang Syed kata Hidayah ni dah tak ada emak ayah..tak apa ke ibu”.

“Tak apa.. lagi senang macam tu, nanti nak  balik raya tak lah berebut nak bailk rumah mana..boleh tiap-tiap tahun Zam raya dengan ibu diTemerloh kan ayahnya. Lagi pun kalau  kita berbuat baik pada anak yatim piatu kita dapat pahala.”. Bila terpandang Nur Hidayah teringat cerita-cerita dia, ibu dan ayahnya mengenai Nur Hidayah selepas pertemuan dan makan tenghhari bersama Nur Hidayah hari Sabtu yang sudah. Ingatanya terhenti bila salam nya disambut oleh wanita di hadapannya.

“Walaikumsalam..Inspektor nak kemana ni, tak kerja ke hari ini”. Soalan Azam tidak dijawab namun dia menanya kembali bila dilihat Instektor Azam berpakai santai t-shirt dan berseluar jean hari itu.

“Saya tak kerja hari ni. Makan jom”.Terus sahaja ajakkan makan meniti dibibirnya.

“Ohh taklah terima kasih”.

“Alah jomlah teman kan saya makan..Saya sebenarnya nak bincang dengan awak sikit. Jomlah”.Tidak berbunyi ayat ajakkan namun arahan yang kelaur dari bibir Inspektor Azam.Mungkin sudah terbiasa dia hanya pandai mengarah sahaja, jadi dengan kenalan diluar pejabat ayat arahan juga yang keluar. Mereka kesebuah restoran yang berhampiran bank tempat Nur Hidayah memasukkan duit. Inspektor Azam mencari tempat yang agak jauh sedikit dari keriuhan orang makan tenghahari.

“Dayah nak makan apa”. Kedengaran mesra Inspektor Azam memanggil nama Hidayah dengan panggilan Syed Borhan memanggilnya.

“Saya tak nak makan sebetulnya..kenyang lagi ni”.

“Ehh makan lah sikit, teman kan saya makan ni..makan ye..saya oderkan macam yang saya makan”.

“Boleh tak saya nak minum sahaja”. Nur Hidayah rasa kekok untuk menyuap nasi dihadapan orang yang baru sahaja dikenali.

“Ok, boleh lah tapi jangan nak minum air yang tak ada  apa perasa ye”.

“Hssy tak adalah..dah ada orang nak belanja tentu saya nak air yang specil sikit..tambah-tambah orang baru dapat gaji”.

“Ialah lah tu, nak air apa cakap lah”.

“Nak air panas tak nak campur milo tak nak campur susu…”Nur Hidayah teringat sepotong ayat dalam novel  Baju pengantin mak andam.

“Haa tak nak lah yang macam tu..saya tahu itu air suam”.

“Ehh air suam baik untuk kesihatan apa.”

“Janganlah macam tu..air orange ok tak atau pun air mangga”.

“Tak mahu lah, saya nak  carrot susu ada tak”. Bila dirasakan dirinya berlebih-lebih atau mengada-ngada dia terus kepermintaanya.

“Mesti ada..”Setelah makanan dan minuman sampai mereka menikmati sambil berbual. Nur Hidayah terpaksa menyedut minumanya sedikit-sedikit kerana mahu menyaingi  Inspelktor Azam yang makan penuh berhemah..kunyah 44 kali baru ditelan.. bilalah nak habis makan. Detik Nur Hidayah.

Sambil makan mereka berbual..dari bualan biasa akhirnya Inspektor Azam bertanya pada soalan yang sudah terkarang dalam kepalanya sejak pertemuan dihari Sabtu tiga hari sudah. Yang sepatutnya perbincagan  itu dibincangkan pada hari Sabtu yang akan datang, tetapi dek keana sudah berjumpa dia mengambil peluang yang sudah terbuka pada nya.

“Hidayah..kalau saya kata saya suka awak.boleh ke”.

“Saya tak ada hak nak melarang Encik Azam  suka pada siapa pun.”.

“Jadi awak pun suka saya?”

“Tak semestinya suka dibalas suka..kerana saya ada syarat sendiri untuk membenarkan hati saya suka  berkawan dengan seseorang”.

“Wahh hebatnya awak boleh control hati awak..orang yang macam mana yang boleh memenuhi syarat hati awak dibenarkan suka pada seseorang.”

“Untuk membenarkan hati saya suka berkawan dengan seseorang syaratnya mesti sama gander..ertinya saya perempuan dan orang tu juga mesti perempuan.”

“Habis saya tak boleh jadi kawan ke”.

“Pada saya tak ada istilah kawan antara lelaki dengan perempuan”.

“Jadi macam mana kita nak melahirkan keserasian bersama, kalau kita tak berkawan dulu”.

“Saya yang sebetulanya tak suka cakap pusing-pusing..pada fahaman saya..maksud kata-kata Encik Azam adalah kalau kita mahu menjadi pasangan suami isteri betul ke macam tu”.

“Betullah macam tu. Saya nak mencari keserasian sebelum kita melangkah ke fasa yang lebih jauh”.

“Ok, kalau macam tu saya jawab satu-satu…pertama saya tak akan mencari keserasian sebelum halal.. saya tak akan berkawan dengan yang berlainan gander dengan saya..dan yang ketiga saya rasa saya tidak sesuai dengan Encik Azam.”.

“Jawapan satu dan dua memang dah saya jangka..bila Syed Borhan menceritakan sifat-sifat awak pada saya  dulu. Keterangan itu saya ambil masa awak  didalam lokap. Tapi jawapan ketiga tu saya nak tahu.. kenapa kita tak sesuai?”.

“Pertama kerana pernah disyaki membunuh, kedua saya dah jadi balu..ertinya saya dah pernah nikah sedang kan encik masih anak teruna..”

“Kalau saya kata saya tak kisah semua itu, masih boleh kah kita menjadi pasangan”.

“Encik Azam ada tak Syed Borhan cerita siapa saya sebenarnya”.

“Ada..tapi saya tak suka nak ulang perkara yang Dayah sendiri tak suka sebut. Saya tahu perkara tu merimaskan hidup Dayah”.

“Kalau awak dah tahu siapa saya, saya minta tolong encik ceritakan status saya pada keluarga encik. Jangan disorok sedikit pun kebenaran tentang diri saya.Saya tak mahu perkara ni diketahui setelah saya menjadi sebahagian dari keluarga Encik Azam”.

“Perlu ke perkara tu diwar-warkan kepada keluarga saya”.

“Ini buka diwar-warkan..hanya untuk pengetahuan ibu ayah Encik Azam sahaja. Mereka perlu tahu untuk kesejahteraan kita bersama. Saya harap kejujuran Encik Azam..tenguk reaksi kedua ayah dan ibu encik Azam..Tapi ingat! jangan dipaksa mereka menerima saya..Saya tak suka paksaan kerana paksaan akan menyusahnya saya dibelakang hari. Saya tak mahu diungkit-ungkit status saya kemudian hari,  bila keluarga encik merasa diri nya tertipu.”

“Hidayah kenapa awak cakap macam ni, awak nampak ibu ayah tu pemilih ke orangnya..pada pandangan awak cerewet sangat ke mereka tu”.

“Ini bukan pasal cerewet atau pemilih..biasanya kalau rasa tak puas hati atau rasa terkilan ni akan terungkit bila ada walau dengan sedikit pergeseran…dah banyak terjadi. Umpamanya saya dan bekas emak mertua saya. Bukan kah encik juga tahu saya disyaki kerana kata-katanya..encik Azam tahu tak selain emak mertua dia juga adalah nenek saya. Kalau encik nak tahu saya bernikah dengan bapa biologi saya. Tengku Faris adalah bapa biologi saya. Itu adalah pengalaman, tapi dengan pengalaman itu menjadikan saya rasa JERA (serik) dengan  kisah silam saya..Saya dah tak mampu nak dengar perkataan anak luar nikah diulang-ulang, tambahan lagi bila dihadapan anak saya. Saya mengharapkan kefahaman dari Encik Azam”. Azrul Azam tidak terkejut dengan cerita Nur Hidayah kerana dia sudah mendengar perkara itu ketika Syed Borhan menemui Nur Hidayah dilokap hamper empat bulan sudah.

“Tapi kalau saya tak buka mulut mereka tak akan tahu siapa awak Hidayah”.

“Itu lagi teruk, perkara akan bertambah parah jika mereka tahu dari mulut orang lain. Kalau Encik tak bagi tahu hal diri saya pada keluarga Encik,  ini bererti hanya setakat ini sahaja perbincagan kita”.

“Ok balik ni saya akan cerita semuanya pasal Dayah pada ibu ayah saya”.

“Itu yang sebaiknya. Terima kasih kerana memahami..Tapi saya mengharapkan kejujuran Encik Azam. Jika betul-betul Encik Azam hendak saya gembira, ceria dan bahagia sepanjang huidup saya…Encik Azam jujur dengan keputusan perbincanggan keluarga Encik Azam. Dan saya mohon jangan dipaksa dan dirayu mereka menerima saya. Kenapa saya cakap macam ni nak tahu ke?” Begitu bersungguh-sungguh Nur Hidayah memohon kejujuranya.

“Kalau Hidayah nak cerita saya sudi sahaja mendengarnya”.

“Kalau bekas emak mertua merangkap nenek saya sendiri pun tak dapat  untuk menerima saya seadanya dengan ikhlas..Encik fikir boleh ke orang lain menerima saya seadanya..Yang saya takutkan rasa terkilan yang ada dalam hati akan timbul bila ada sedikit pergeseran..jika masa tu terluah dan perpisahan mengekori, masa tu mungkin saya bukan seorang lagi.. masa tu rasa sedeh dan rasa kehilangan yang saya rasa dan bukan saya sahaja yang merasa tapi pecahan dari diri saya dan diri encik juga akan turut merasa sama. Harap encik Azam faham dengan apa yang saya cuba sampaikan ni..Saya memohon belas kasihan encik.”.

“Saya memang kasihan dengan Dayah..itu sebabnya saya nak jaga Dayah sampai kehujung nyawa saya”.

“Kalau Encik Azam kasihan saya..terima dengan hati terbuka apa pun keputusan keluarga encik. Biar pun keputusan mereka tidak seperti yang encik harapkan,  kerana itu adalah jaminan kebahagian saya. Akhir sekali, jika dalam masa seminggu encik tidak menghubungi saya, akan saya anggap keluaraga encik tidak dapat menerima saya.”

Malam itu selesai makan malam bersama ayah dan ibunya dikuartesnya, Azrul Azam memenuhi permintaan Nur Hidayah siang tadi. Hati berdebak debuk mahu menerima reaksi kedua orang tuanya bila dia menyatakan kebenaran tentang Nur Hidayah. Untuk menenangkan hatinya.. berkali-kali di berselawat keatas Nabi.

“Ayah, ibu tengahari tertadi Zam jumpa Hidayah..Zam ajak makan dia makan tengahhari sekali tadi. Tapi dia minum sahaja”.

“Kenapa tak ajak dia datang sini, boleh makan dengan ibu.Kan ibu masak sedap hari ni. Yang sebenarnya ibu suka  tenguk muka comel dia tu Zam”

“Mana ibu pernah masak tak sedap. Masak biasa-biasa pun Zam rasa sedap. Nak ajak juga tadi tapi rasanya dia kerja bu.. agaknya dia pergi ke bank sebab nak ambil gaji kot. Bila dah cerita-cerita dengan dia tadi, kuat hati Zam ni kata Zam suka pada dia..tapi sebelum kita melangkah lebih jauh lagi, Zam nak cakap pasal dia ni dengan Ibu dan ayah.”

“Hai anak ibu ni macam dah tak sabar-sabar..kan kata Sabtu minggu ni baru nak jumpa dia”.

“Dah terjumpa tadi, apa yang nak Zam Tanya poun dah ada dalam kepala..lagi pun Zam rasa nak cepat kalau dicepatkan..boleh bu”.

“Boleh saja..lagi pun umur Zam pun dah lama masuk 30 lebih dah kan. Macam mana ayahnya bolehkan”.

“Ayah ok sahaja janji Zam dah adakan duit kehenduri, duit hataran dan duit maskahwinya sekali.”

“Semuanya Zam dah ada yah..tapi sebelum tu Zam nak cerita sikit pasal Hidayah ni”.

“Ada lagi ke cerita yang Zam belum ceritakan kat kami”.

“Ada. Ayah ibu Hidayah ni yang sebetulnya anak luar nikah”. Memang sungguh terkejut ibu dan ayah Azrul Azam menedngar penyataan anaknya.

“Kamu dengar dari siapa dia anak luar nikah Zam”.

“Dari dia sendiri”. Ibu dan ayahnya terdiam lagi..terus sahaja Azrul melanjutkan sedikit penyedap kata semoga Hidayah dapat diterima oleh kedua ibu dan ayahnya dengan senang hati.

“Dia sendiri yang cerita dengan Zam..supaya Zam dapat terima dia dengan senang hati..Dia memang gadis yang baik ibu, dia tak mahu menyorok siapa dia pada kita”.

“Jadi kamu macam mana..masih nak kat dia ke?” Wajah ayahnya sudah mula berubah, angin tegas sudah mahu bertiup.

“Pada Zam kalau hanya anak luar nikah tak jadi masaalah kan ibu”.

“Tak ayah tak mahu bermenantukan anak tak sah taraf..nanti dibelakang hari akan menyusahkan kamu Zam”.

“Kenapa susah pada Zam pula yah”.

“Takut anak-anak kamu susah nak didik. Anak-anak yang lahir dari emak yang macam tu susah nak jaga.”

“Dengarlah cakap ayah Zam..Hanya kamu sorang anak lelaki kami..kamulah penyambung keturunan kami..ikut cakap ayah ye.”. Azam merupakan anak ketiga dari lima orang adik beradik. Dan dia merupakan anak lelaki tunggal mereka.

“Kenapa tak cuba dulu ibu ayah”.

“Bab keturunan tak boleh nak dicuba Zam kalau dah ada nanti jadi tak betul dah tak boleh nak buat apa. Dari kita terus mengadapnya..sebelum ada ni lah kita rancang betul-betul.”

“Tapi Zam suka sangat dengan Hiudayah tu ibu”.

“Memanglah sebelum ada masaalah Zam suka sangat, nanti kalau dah bertindan-tinda masaalah masa tu Zam baru nak membetulkan segala kata-kata ayah dan ibu. Tapi masa tu dah tak guna. Ibu harap alihkan lah rasa suka Zam tu pada gadis lain. Banyak lagi gadis diMalaysia ni yang Zam boleh pilih”. Begitu bertegas kedua ibu dan ayahnya menolak pilihanya. Itu baru sahaja diberi tahu Nur Hidayah anak luar nikah, belum lagi dia menceritakan bagai mana dia mengenali Nur Hidayah dan apa status yang Nur Hidayah pegang.